Bursagaz’ın Çevreci Genel Müdürlük Binası 85 Konutun Kullandığı Kadar Enerjiyi Tasarruf Ediyor
SOCAR Türkiye Doğal Gaz Holding A.Ş. çatısı altında faaliyet gösteren Bursagaz’ın LEED Platinum Sertifikası’na sahip sürdürülebilir ve çevreci yaklaşımla tasarlanan Genel Müdürlük Binası, enerji tüketiminde 85 konutun enerjisine eş değerde tasarruf sağlıyor.
Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR’ın iştiraki SOCAR Türkiye Doğal Gaz Holding A.Ş. çatısı altında faaliyet gösteren Bursagaz’ın, Osmangazi ilçesinde bulunan Genel Müdürlük binası, yenilenebilir enerji sistemleri ile mimari tasarımı bütünleştirerek sunduğu enerji tasarrufuyla dikkat çekiyor. Sürdürülebilir ve çevreci yaklaşımla tasarlanan bu binada, elektrik tüketiminin kontrolü otomasyon sistemiyle sağlanıyor. Binanın çatı ve cephesindeki güneş panelleri ve rüzgâr türbini sayesinde binanın elektrik enerji ihtiyacının bir kısmı güneş ve rüzgâr enerjisinden karşılanıyor. Bunun yanında trijenerasyon sistemi ile üretilen enerji sayesinde binanın enerji ihtiyacına büyük ölçüde katkı sağlanıyor.
Yenilenebilir enerji kaynakları sayesinde binanın yıllık enerji tüketiminde, 2018 yılında üretilen 51.470 kilovat saatlik enerjiyle, yüzde 10 oranında tasarruf sağlandı. Bursagaz binasında yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanan yıllık enerji tasarrufu, her biri yılda ortalama 2.400 kilovat saat elektrik tüketen 22 konutun elektrik enerjisine eş değer. Bina bir yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 29’u olan 151.211 kilovat saatlik enerjiyi ise doğalgaz ile çalışan trijenerasyon sisteminden üretti. Bu sistem sayesinde 2018 yılında 63 adet konutun toplam elektrik tüketimine eşdeğer enerji, temiz kaynaklardan sağlandı.
SU KULLANIMINDA %40 TASARRUF
Bursagaz Genel Müdürlük binasında yenilenebilir enerji sistemlerinin yanı sıra yağmur suları, atık sular ve su sıcaklığı da otomatik olarak kontrol ediliyor. Binanın sıcak su ihtiyacı; yazın binanın teras katında bulunan 8 adet güneş kollektörleri aracılığıyla elde edilen güneş enerjisiyle, kışın ise trijenerasyon sisteminden elde edilen atık ısı enerjisiyle karşılanıyor. Bu sistemler sayesinde 2018 yılında sıcak su ihtiyacı, yüzde 39’luk bir tasarrufla karşılandı. Binanın, bahçe sulaması ve rezervuarlarda kullanılan su ihtiyacı ise yağmur sularının ve lavaboların giderlerinin toplanmasıyla elde edilen gri su toplama sistemiyle karşılanıyor. Bu sistem sayesinde 2018 yılında binanın yıllık toplam su ihtiyacının yüzde 40’ı buradan karşılandı.
Bursagaz’ın çevreye duyarlı genel müdürlük binası 2017 yılında ABD’de bulunan yeşil binalar kategorisinde değerlendirme yapan kuruluş tarafından en yüksek sertifika seviyesi olan LEED Platinum Sertifikası’na (Enerji ve Çevresel Tasarımda Liderlik - Leadership in Energy and Environmental Design) layık görülmüştür. Sürdürülebilir ve çevre odaklı yaklaşımla Bursa şehrine kazandırılmış olan Bursagaz Genel Müdürlük binası, yenilebilir enerji ve sürdürülebilirlik alanında çalışma yapan birçok öğrenci, akademisyen ve sektör temsilcileri tarafından rol model uygulama olarak incelenmeye devam ediyor.